Cum și-au ajutat alte țări din UE afacerile și populația în pandemie

  • de

Salvarea locurilor de muncă și supraviețuirea companiilor din sectoarele vulnerabile la efectele pandemiei au fost prioritatea statelor membre în cursul anului 2020, scrie banii.net. Programele de suport continuă și în acest an la nivelul Uniunii Europene (UE), dar și în România, unde sprijinul pentru firme a reprezentat, cel puțin pe hârtie, circa 3% din Produsul Intern Brut (PIB), echivalent cu aproape 7 miliarde de euro. În realitate, multe scheme de ajutor destinate mediului privat au fost blocate, au avut acces redus sau sunt reluate. Iar altele, precum cele pentru HoReCa sau industria creativă și de evenimente, sunt încă la stadiul de promisiuni.

La nivelul Europei, fiecare Guvern a avut un răspuns la criză pentru salvarea economiilor, însă principiile au fost oarecum similare. Vorbim despre împrumuturi publice, granturi acordate companiilor, amânări la plata taxelor și ratelor bancare sau eliminări de impozite în anumite situații.

Valoarea totală a ajutorului guvernamental în 31 de țări din Europa s-a ridicat la 2.400 de miliarde de euro, adică în jur de 14% din PIB-ul combinat al statelor, potrivit unui raport al European Systemic Risk Board (ESRB). Gradul de absorbție al fondurilor acordate în pandemie reprezenta 4% din PIB-ul statelor europene la nivelul lunii septembrie 2020.

Specialiștii ESRB notează că țările afectate mai mult de pandemie au programe generoase cu absorbție mare. În schimb, economiile cu angajați numeroși în sectoare precum HoReCa sau turism, lovite direct de criză, se bazează mai mult pe granturi directe, care pot veni și sub forma de fonduri UE.

Claudia Busch, vicepreședintele grupului de lucru al ESRB, arată că retragerea suportului fiscal prea rapid ar putea exacerba efectele crizei economice și ar pune în pericol stabilitatea fiscală. „Păstrând suportul fiscal prea mult s-ar putea mări presiunea pe buget”, a comentat Busch.

Aproximativ 800 de miliarde de euro a fost volumul de rate bancare amânate temporar în 2020. Totodată, băncile au dat companiilor credite garantate parțial sau total de stat cu o valoare de peste 400 de miliarde de euro.

Cum au fost ajutate companiile din sectoare vulnerabile în Vestul Europei

Măsurile de lockdown impuse la nivelul UE au afectata antreprenorii din sectorul ospitalier, în special restaurantele, cafenelele și unitățile de cazare din orașe și din locații turistice.

Franța

În Franța, statul a aprobat garanții în valoare de 300 de miliarde de dolari pentru credite bancare. Toate companiile franceze au putut să ceară băncii să le ofere un împrumut cu garanție publică.

Din martie 2020, companiile au voie să reducă timpul de muncă sau să suspende temporar activitatea. Angajații vor primi o indemnizație care reprezintă 70% din remunerația brută. Dacă angajatul urmează un curs de pregătire, salariatul primește o remunerație netă completă.

Guvernul a mai anunțat un sistem de suport pentru 2021. Companiile eligibile primesc o subvenție de 10.000 de euro, respectiv 20% din cifra de afaceri lunară cu un plafon de maxim 200.000 de euro.

Cluburile de noapte, închise aproape pe tot parcursul anului 2020, au primit un grant lunar de 15.000 de euro pentru o perioadă de trei luni.

Germania

În Germania au început plățile pentru ajutorul excepțional de business în luna decembrie. Antreprenorii care au fost direct sau indirect afectați de lockdown în decembrie pot solicita până la 75% din cifra de afaceri obținută în anul de referință 2019. Majoritatea plăților se vor situa în intervalul 1-4 milioane de euro.

Italia

Hotelurile din Italia au primit o diferența de până la 25% între veniturile înregistrate în 2020 versus 2019. De exemplu, în luna aprilie operatorul unui hotel putea să primească maximum 150.000 de euro, însă suma medie acordată a fost de 15.000 de euro, potrivit unui raport Hospitality Europe.

Olanda

Guvernul olandez a oferit plăți compensatorii pentru costuri fixe precum chiria, electricitatea și ratele bancare pentru firme din domeniul ospitalității.

Spania

Sectorul ospitalier din Spania a beneficiat de o amânare a plății taxelor municipale și de linii de credit garantate de stat. Pe durata stării de alertă, companiile cu credite imobiliare au putut suspenda temporar plățile.

UK

Angajații britanici din sectorul HoReCa au primit 80% din salariu, excluzând bacșișurile, echivalentul a până la 2.500 de lire sterline lunar pentru perioada în care s-au aflat în șomaj tehnic.

Pe partea de creditare, companiile cu cifră de afaceri sub 45 de milioane de lire sterline pe an pot solicita o finanțare bancară de până la 5 milioane de lire sterline. Guvernul garantează 80% din împrumut și plătește dobânda și alte costuri asociate în primele 12 luni. Firmele cu afaceri peste acest plafon pot accesa împrumuturi de până la 200 de milioane de lire sterline.

Ce ajutoare s-au acordat în economiile vecine României?

Ungaria

Autoritățile din Ungaria au lansat o schemă de suport în valoare de 145 de milioane de euro pentru contribuția la capitalul de lucru al companiilor afectate de pandemie.

Pentru sectorul de catering, cultură, sport și ospitalitate s-a aprobat un buget de ajutor de 132,5 milioane de euro. Angajații din aceste sectoare pot primi o subvenție lunară salarială de 241.500 de forinți. A fost în vigoare și sistemul Kurzarbeit prin care statul acoperă 70% din salariul net pierdut de angajat din cauza reducerii timpului de lucru. Programul reprezintă 0,2% din PIB-ul Ungariei. Subvenția prin acest sistem a fost acordată timp de 3 luni, cu o subvenție maximă de 112.000 de forinți acordată fiecărui angajat.

Pentru mâncare și băutura „la pachet”, statul a decis să scadă TVA-ul de la 27% la 5% pe durata stării de urgență. Autoritățile au mai eliminat și taxa pe turism în același interval.

Aproximativ 1 miliard de forinți au fost alocați de Agenția de Turism din Ungaria pentru acoperirea pagubelor din sector în 2020.

Bulgaria

Vecinii bulgari au lansat la începutul anului o schemă cu buget total de 79 de milioane de euro. Schema este creată pentru a sprijini companiile micro, mici și medii afectate de pandemie. Aceleași companii pot accesa credite pentru investiții și capital de lucru cu garanție de la stat.

Totodată, Guvernul sprijină companiile care dovedesc că au fost afectate financiar de pandemie, acoperind 60% din salariul angajaților și plata contribuțiilor sociale pentru o perioadă de până la 3 luni.

TVA-ul în restaurante și unități de divertisment va fi redus la 9% până la finalul anului 2021.

Pentru a revigora turismul, statul va acorda o subvenție de 35 de euro pentru fiecare scaun de avion rezervat de tur operatori care folosesc companiile aeriene din Bulgaria.

Continuarea articolului o găsiți aici.

Citește și:

Florin Cîțu: Nu e permis ca o mână de oameni să pună în pericol viaţa şi sănătatea majorităţii cetăţenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *