Ivermectina, nerecomandată de EMA pentru tratarea COVID-19

  • de

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) susține că Ivermectina nu ar trebui utilizată pentru prevenirea şi tratarea COVID-19, în afara studiilor clinice. Agenția recunoaște că unele studii arată că în doze mari se poate dovedi eficientă, dar consideră că riscurile în acest caz nu au fost suficient evaluate și că sunt necesare mult mai multe date.

În UE, comprimatele de Ivermectină sunt aprobate pentru tratarea unor infestări cu paraziţi, în timp ce preparatele cu Ivermectină pentru piele sunt aprobate pentru tratarea unor afecţiuni cum ar fi rozaceea. Ivermectina este, de asemenea, autorizată pentru uz veterinar la o gamă largă de specii de animale pentru combaterea unor paraziţi interni şi externi.

Ivermectina nu este autorizată pentru utilizare în tratarea COVID-19 în UE şi EMA nu a primit nicio cerere pentru o astfel de utilizare.

În urma unor informaţii şi articole recente privind utilizarea Ivermectinei, EMA a revizuit cele mai recente dovezi publicate din studii de laborator, studii observaţionale, studii clinice şi meta-analize.

Ivermectina ar putea să facă diferența


Studiile de laborator au constatat că Ivermectina ar putea bloca replicarea SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19), dar la concentraţii mult mai mari decât cele obţinute cu dozele autorizate în prezent. Rezultatele studiilor clinice au fost variate, unele studii nu au arătat niciun rezultat şi altele au indicat unul potenţial. EMA a concluzionat că dovezile disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru a susţine utilizarea Ivermectinei în tratarea COVID-19 în afara studiilor clinice.

Deşi Ivermectina este în general bine tolerată la doze autorizate pentru alte indicaţii, efectele secundare ar putea creşte odată cu administrarea unor doze mult mai mari care ar fi necesare pentru a obţine concentraţii de Ivermectină în plămâni care sunt eficiente împotriva virusului. Prin urmare nu poate fi exclusă toxicitatea atunci când Ivermectina este utilizată la doze mai mari decât cele aprobate.

Dintre țările europene, Cehia şi Slovacia au permis utilizarea temporară a Ivermectinei pentru COVID-19 în cadrul legislaţiei lor naţionale.

Sursa: Agerpres.ro

OMV Petrom estimează pentru 2021 un profit cu 32% mai mare decât cel de anul trecut