Două asociații de turism solicită reintroducerea vacanței de iarnă

  • de

Asociația Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) și Alianța pentru Turism (APT) își exprimă profunda nemulțumire față de deciziile luate de Ministerul Educației cu privire la eliminarea vacanței de iarnă din luna februarie din structura anului școlar 2021-2022 și solicită reintroducerea acesteia în noua structură a anului scolar 2022-2023, scrie banii.net. De asemenea, cele două organizații cer Ministerului Turismului și Antreprenoriatului să se implice și să susțină miile de companii din România din ambele domenii care au fost afectate de această decizie.

ATCR a inițiat o petiție și îi încurajează pe toți cei care vor să susțină reluarea vacanței de iarnă pentru copii, să o semneze. Mai multe detalii găsiți pe www.petitieonline.com/vrem_vacanta_i_luna_februarie_2023_pentru_copii.

Numărul de turiști pe pârtiile de schi, în prima săptămână a lunii februarie (luni- vineri) din 2022 față de aceeași perioadă a anult trecut, a scăzut cu circa 70%.

Vacanța de iarnă, obligatorie în Europa

Situația din România pare a fi una singulară în Europa, majoritatea țărilor funcționând cu vacanța de iarnă pentru elevi. În Germania de pildă, autoritățile au numit vacanța de la final de februarie “Sportferien”, adică vacanța pentru sport și este de două săptămâni.

Această decizie a Ministerului Educatiei afectează sectoarele de activitate reprezentate de ATCR și APT, ținând cont de nevoia de investiții constante din partea proprietarilor de pensiuni, hoteluri, restaurante și resorturi de schi pentru a păstra calitatea serviciilor și de restricțiile din ultimii doi ani care au diminuat considerabil veniturile.

„Trăim cu impresia că în România nimeni nu înțelege că sportul înseamnă, în primul rând, sănătate. Generațiile viitoare vor avea probleme în acest sens dacă nu înțelegem odată că sportul este o parte vitală pentru dezvoltarea copiilor și tinerilor. Este dovedit medical că activitățile în aer liber și în mod special, la munte, cresc imunitatea copiilor. În acest context pandemic în care, timp de doi ani, copii au petrecut majoritatea timpului în fața ecranelor, ar trebui să înțelegem importanța unei vacanțe cu activități în aer liber. Ca să nu mai vorbim despre multitudinea de beneficii care rezultă din participarea copiilor în tabere: socializare, mișcare, dezvoltarea caracterului independent, dobândirea de cunoștințe asupra naturii, muntelui, etc.”, a declarat Iancu Șerbănescu, presedintele ATCR.

Avem nevoie de dialog constant pentru a crea un cadru de dezvoltare sănătoasă a turismului. Este un sector esențial pentru economie, astfel că deciziile ce pot afecta și influența semnificativ evoluția industriei, trebuie luate doar în urma consultării cu organizațiile din domeniu. Apreciem dinamica și proactivitatea autorităților, însă trebuie să avem mereu în vedere imaginea de ansamblu. În cazul vacanțelor, e vorba atât despre afectarea unei întregi ramuri economice, dar mai ales afectarea unei întregi generații de copii, care au nevoie de echilibru, timp liber pentru sport și activități în natură și pentru a descoperi lumea, elemente esențiale în formarea lor ca viitori adulți. Avem încredere că poziția noastră va fi luată în considerare și că situația va fi remediată anul următor. Am propus crearea unui grup de lucru în acest sens, pentru a identifica structura optimă pentru vacanța de iarnă”, a declarat Daniel Mischie, Președinte APT.

Eliminarea vacanței de iarnă afectează economia

Turismul de iarnă este afectat serios. În opinia ATCR, această decizie pe termen lung va duce la o situație financiară delicată atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi cât și pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă. Câteva exemple de cum au fost afectate resorturile din tara, prin lipsa vacanței de iarnă din luna februarie, comparând ciferele din prima săptămână (luni-vineri) a lunii februarie 2022 cu prima săptămână din luna februarie 2021:

            Transalpina ( Jud. Valcea )– o scădere cu 70 % în 2022 față de 2021 cand au fost 8.106 de turiști

            Arena Platos (Jud. Sibiu) – o scădere cu 78 % în 2022 față de 2021 când au fost 8.694 turiști

            Buscat Resort  (Jud. Cluj) – o scădere cu 62 % în 2022 față de 2021 când au fost 3.762 turiști. Dacă în 2021 peste 500 de copii au fost în tabere organizate, în 2022 au fost sub 90 de copii.

            Straja ( Jud. Hunedoara ) – cele 2.500 de locuri de cazare au fost ocupate în totalitate în prima săptămână din ianuarie 2021, în principal cu tabere. Anul acesta, în aceeași perioadă, gradul de ocupare este cu 80% mai mic. De asemenea turiștii de pe pârtie au fost cu 64% mai puțini.

Efectele adverse lipsei vacanței copiilor din februarie sunt:

  1. Aglomerație pe drumurile care duc în stațiunile montane;
  2. Cozi la instalațiile de transport pe cablu la sfârșit de săptămână;
  3. Prețuri mari la transport pe cablu la sfârșit de săptămână dar venituri mai mici pe un an calendaristic și implicit bani mai puțini la buget;
  4. Prețuri mari la cazări, amânarea sua anularea de noi investiții private în turismul montan, dispariția unei profesii (monitorii de schi ), care nu va putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile/an).

ATCR a sesizat acesta problemă Guvernului României și Ministerului Educației și Cercetării printr-o adresă oficială, înaintată în luna august 2021, însă, deși au trecut șase luni, autoritățile nu au trimis niciun răspuns. ATCR este de părere că autoritățile centrale din România ar trebui să se inspire și să implementeze exemplele de bune practici aplicate în țări din Europa.

În acest sens, ATCR, alături de APT solicită:

–  Ministerului Educației și Cercetării ca în programa școlară 2022-2023 să reintroducă o vacanță de două săptămâni în perioada 1 februarie -15 martie.

–  Ministerului Turismului și Antreprenoriatului să se implice activ în această problemă, primordială pentru turismul montan din România.

– Ministerului Tineretului și Sportului să susțină inițiativa ATCR astfel încât copiii să poată avea 14 zile de cantonamente fără a lipsi de la școală și pentru a avea operatori economici cu care să poată organiza orice eveniment sportiv internațional.