Lucrările lui Brâncuși, vândute cu sume record

  • de

Constantin Brâncuşi, cel mai mare sculptor român, este extrem de apreciat de marii colecționari de artă. De-a lungul timpului,  lucrările sale s-au vândut în cadrul licitațiilor cu sume impresionante.

Sculptura din bronz “La jeune fille sophistiquee” reprezintă cea mai bine vândută lucrare semnată de marele artist, la o licitaţie de artă, ocupând locul 5 în topul mondial celor mai scumpe sculpturi adjudicate, scrie agerpres.ro. Opera din bronz, un portret stilizat al scriitoarei Nancy Cunard, a fost vândut cu 71 de milioane de dolari la o licitaţie organizată în 2018 de casa Christie’s, la New York.
Precedentul record de preţ pentru o lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a fost stabilit în anul 2017, când bronzul realizat în 1913 şi intitulat “La Muse Endormie” a fost vândut de casa Christie’s cu 57,4 milioane de dolari.
Între lucrările lui Constantin Brâncuşi vândute la sume ridicate în licitaţiile de artă se mai află: “Pasăre în văzduh” (27,4 milioane de dolari), “Primul ţipăt” (14,8 milioane de dolari) sau “O muză” (12,4 milioane de dolari).

Pe 19 februarie se împlinesc 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. De altfel, din 2016, ziua de 19 februarie a devenit Ziua Brâncuşi.

Ludovic Orban: Trebuie demarată procedura de revocare a Avocatului Poporului

Curiozitate: În pandemie a scăzut numărul firmelor care și-au suspendat activitatea