Puratos România pregătește introducerea meseriei de ciocolatier în COR și investiții masive în învățământul dual pentru patiserie, brutărie și ciocolaterie

  • de

Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie a început demersurile pentru înscrierea în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) a meseriei de ciocolatier. De asemenea, compania investește și în dezvoltarea mai multor clase de învățământ dual care să livreze forță de muncă calificată sau viitori antreprenori pregătiți pentru industria de patiserie-cofetărie și ciocolaterie în România!

Demersurile pentru recunoașterea acestei meserii în nomenclator au început în toamna anului trecut și sunt avansate, urmând ca cel târziu până la finalul anului, România să aibă această meserie recunoscută oficial.

„În România, oficial, sunt foarte puțini ciocolatieri și formarea lor este anevoioasă și costisitoare. Și mai puțini sunt ciocolatierii artizanali, dedicați exclusiv acestui domeniu. Un curs de inițiere, care nu îți oferă și siguranța că ai deprins meseria de ciocolatier, costă cel puțin 2,000 de euro în Belgia. În România, am remarcat în ultimii ani că sunt foarte multe cofetării care își extind portofoliul de produse către zona de ciocolaterie și încep să își trimită specialiștii la cursuri în străinătate sau chiar și în România la diverse centre de formare profesională în ciocolaterie. Sunt sigură și că există deja câteva zeci de ciocolatieri în curs de a-și deschide o afacere mică. Pe câțiva dintre ei îi avem clienți. Iar măiestria și dedicarea lor trebuie recunoscută. Puratos România lucrează la o analiză extinsă de piață pentru a identifica câți ciocolatieri sunt astăzi, în România și ce fel de business-uri au. Cred că această meserie, care va deveni tot mai populară la noi și care are o tradiție de sute de ani în Belgia, este de viitor și atractivă pentru mulți tineri. Demersurile noastre sunt integrate: este nevoie de legislație dedicată și de recunoaștere, dar și de acces la educație în acest sens, încă de pe băncile liceului”, a declarat Gabriela Bereș, director Regional Puratos pentru Europa Centrală și de Est.

Pentru următorii 10 ani, Puratos România pregătește investiții de sute de mii de euro în deschiderea unor școli de meserii în sistem dual pentru industria de brutărie, patiserie, cofetărie și ciocolaterie, în cadrul unui proiect integrat denumit Bakery School. Compania a inițiat deja discuții cu mai multe instituții de învățământ din sudul și centrul țării.

Prima generație de viitori patiseri, brutari sau ciocolatieri a terminat clasa a IX-a. Este vorba despre o clasă de 15 copii cărora le-am asigurat toate condițiile (transport, tablete pentru școală online) și care învață zilnic, la centrul de inovare pe care îl avem în județul Ilfov, alături de cei mai buni profesori selectați de noi. Dintre ei, avem și copii care-și doresc să își deschidă o ciocolaterie”, a explicat Gabriela Bereș.

Totodată, compania investește în agricultura sustenabilă de cacao, comercializând și promovând ciocolata sustenabilă, ca parte din programul Cacao Trace.

În cadrul acestui demers, Puratos a semnat un parteneriat cu maestru-cofetarCarmela Dragomir, noul Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace.

„Este o onoare să mă alătur acestei misiuni pe care Puratos și-a asumat-o, o misiune atât de complexă, care adresează atâtea vulnerabilități ale industriei la nivel național și mondial: calitatea forței de muncă, demnitatea meseriilor și calitatea superioară a produselor realizate doar prin materii prime premium, provenite din agricultură sustenabilă, precum programul Cacao-Trace. Ca specialist, știu cât este de important să ai posibilitatea să studiezi și să practici o meserie încă de pe băncile liceului, o meserie de viitor, care să aibă și o componentă antreprenorială. Ca fondator al unor business-uri, componenta de resursă umană –  forță de muncă pregătită, pasionată și bine formată profesional – joacă un rol primordial. Această industrie are șanse reale să prospere în România, dacă investim de azi în viitor”, a explicat Carmela Dragomir.

Cacao-Trace, un program care face diferența

Programul de sustenabilitate Cacao-Trace, lansat de Grupul Puratos, își propune  să ridice standardele de calitate în industria ciocolatei. Prin acțiunile acestui program, Puratos returnează o parte din veniturile realizate din vânzarea de ciocolată sustenabilă comunităților de fermieri care trăiesc din agricultura cu cacao. În România, Puratos îi încurajează pe toți producătorii de dulciuri, fie că sunt cofetării sau ciocolaterii, să se alăture campaniei folosind ciocolată sustenabilă în rețetele lor, sprijinind astfel producția de cacao la nivel global. În plus, aceștia beneficiază de un produs premium, gustul superior al boabelor Cacao-Trace fiind garantat printr-un proces amplu de verificare și selecție, implementat și supravegheat de experții Puratos, unii dintre cei mai reputați specialiști la nivel mondial. Astfel, doar boabele de cacao de cea mai bună calitate se transformă în delicioasa ciocolată Cacao-Trace.

Carmela Dragomir, un cofetar de top

Carmela Dragomir, unul dintre marii cofetari ai României, câștigătoare a numeroase concursuri mondiale și olimpiade culinare, este noul Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace. Co-fondator al brandurilor Delice și Dulcelle, aceasta a promovat dintotdeuna calitatea și gustul rafinat, filosofia ei de business având un impact uriaș în piața de profil autohtonă. Mai mult, prin produsele sale inovative, a reușit să schimbe percepții și chiar obiceiurile de consum ale multor români. Cu ajutorul ciocolatei, a reușit să creeze adevărate opere de artă care să încânte simțurile, acestea dovedindu-se o desfătare pentru gusturi și un adevărat spectacol din punct de vedere vizual. Datorită acestor performanțe recunoscute chiar la nivel mondial, precum și a

valorilor pe care le promovează, parteneriatul cu Puratos România a venit natural. Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace, Carmela Dragomir va continua să promoveze calitatea și rafinamentul în cofetăria românească mizând acum și pe cea mai bună materie primă. Care este rezultatul când un maestru în arta culinară folosește cele mai bune ingrediente puteți afla pe 21 iulie, când veți putea încerca noua gamă de praline realizate de Carmela Dragomir cu ciocolata Cacao-Trace la Cortina Garden Corbeanca.

Despre Puratos

Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, are peste 9.000 de angajaţi în 71 de ţări, deține 63 de unităţi de producţie şi 88 de centre de inovaţie, oferind clienților ingrediente calitative și nutritive adaptate cerințelor locale. Produsele Puratos sunt comercializate în peste 100 de ţări.

Puratos România oferă materii prime pentru sectorul alimentar şi servicii specializate clienților săi din sectorul industrial, artizanal și retail printr-o reţea de 10 filiale la nivel național şi prin cele două centre de inovație, din București și Cluj-Napoca, destinate testării de produse și ingrediente inovatoare. Compania a fost înființată în anul 1995, în București, având în prezent o unitate de producție în județul Ilfov, cu trei linii de producţie distincte (linie de margarină, linie de mixuri pentru patiserie şi brutărie, respectiv o linie pentru umpluturi cu fructe, creme pe bază de apă și glazuri) şi 150 de angajaţi. Puratos România este unul dintre principalii jucători din sectorul de ingrediente pentru industria alimentară, având un portofoliu extins de produse, printre care maiele active și inactive, cereale încolțite și infuzate în maia lichidă, ciocolată belgiană Belcolade, umpluturi cu fructe, glazuri, creme fine pentru deserturi.

Citește și:

Calipso, afaceri de 14 milioane de euro în 2020, la același nivel ca înainte de pandemie

Studiile actuariale, tot mai căutate pentru locuri de muncă bine plătite