Germania, propunere de schimbare a regulilor UE: Statele să nu mai aibă drept de veto

  • de

Heiko Maas, ministrul german al Afacerilor Externe, a susținut că Uniunea Europeană trebuie să elimine posibilitatea de veto de care dispune fiecare stat membru, informează portalul banii.net.

“Nu ne mai putem permite să fim luaţi ostatici de cei care paralizează politica externă europeană prin vetoul lor. Cei care fac asta se joacă, pe termen mai scurt sau mai lung, cu coeziunea Europei.(…) O spun deschis: Veto-ul trebuie să dispară!”, a spus Heiko Maas.

Reacția oficialului german vine după ce mai multe decizii ale blocului comunitar au fost blocate din cauza unor state criticate de-a lungul timpului pentru că nu și-au asumat valorile europene. Cel mai concludent exemplu este poziția Ungariei, care şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca declaraţii critice despre China și pentru a nu sprijini o declaraţie care făcea apel la un armistiţiu între israelieni şi palestinieni. Aceste poziții vin în contextul în care presa a atras atenția asupra legăturilor comerciale controversate dintre Ungaria și China din timpul pandemiei. Ungaria este primul stat membru al Uniunii Europene care a început vaccinarea cu Sinovac, produs de compania chineză Sinopharm. Achiziția vaccinului din China ar fi ridicat suspiciuni de corupție.

În prezent, regulile Uniunii Europene prevăd că o lungă serie de decizii au nevoie de unanimitatea statelor membre. Pentru a evita blocajele din ultimul timp, ministrul german a propus revenirea la votul majoritar în toate deciziile UE.

Citește și:

Reforma statului român este datoria noastră

Grupul STIHL în 2020: 18.200 de angajați și afaceri de 4.58 miliarde euro