Familia lui Alexei Navalnîi, anchetată de poliția lui Putin. Pretextul, încălcarea “normelor sanitare”

  • de

Anchetele şi percheziţiile ce îl vizează pe Alexei Navalnîi şi pe apropiaţi ai săi s-au intensificat, a anunţat echipa opozantului arestat de Kremlin, informează agenția AFP, citată de agerpres.ro.

“Nu-l lasă pe avocatul meu să vină, mi-au spart uşa”, a strigat către presă Iulia Navalnaia, soţia lui Alexei Navalnîi, de la fereastra apartamentul său vizat de o descindere a poliţiei.

O percheziţie era în curs şi în birourile organizaţiei lui Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei, a anunţat pe Twitter una dintre apropiatele opozantului. Potrivit directorului acestei organizaţii, Ivan Jdanov, o a treia percheziţie a vizat un alt apartament al opozantului, unde se află fratele său.

Aceste raiduri ar fi parte dintr-o anchetă a Ministerului de Interne pentru încălcarea “normelor sanitare” în vigoare din cauza epidemiei de coronavirus, după manifestaţiile care au avut loc sâmbătă în Rusia la apelul echipei lui Navalnîi.

Se anunță proteste de amploare

Anchetele în legătură cu manifestaţiile de sâmbătă se înmulţesc în condiţiile în care susţinătorii lui Navalnîi, luptător anticorupţie şi critic vehement al Kremlinului, au anunţat organizarea de noi manifestaţii, duminică

Astfel, Comitetul de anchetă rus a anunţat miercuri că au fost declanşate în jur de 20 de anchete în legătură cu manifestaţiile, în mod concret pentru îndemnuri la revolte, pentru huliganism, violenţe la adresa poliţiştilor sau pentru incitare a minorilor la comiterea de acţiuni ilegale.
Luni, Ministerul de Interne rus a deschis o anchetă pentru blocarea unei căi de transport, la Vladivostok (Extremul Orient rus), după ce manifestanţi au blocat circulaţia.

Manifestaţiile s-au soldat până în prezent cu aproape 3.900 de arestări.

Alexei Navalnîi a acuzat Serviciul Federal de Securitate (FSB) că l-a otrăvit la sfârşitul lui august cu un agent neurotoxic, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, acuzaţii respinse de Kremlin.

Citește și: Florin Piersic a împlinit 85 de ani: Ne așteaptă lucruri minunate, numai să trecem de perioada asta nefericită!